21861382315_4f355c5e6d_b
Potser caldrà aclarir que la democràcia no consisteix a votar i prou.
La democràcia és sobretot un sistema de valors que parteixen del principi de la igualtat. La democràcia és respecte, renúncia a la temptació d’imposar per la força, recerca dialogada de consensos racionals (que exigeixen als participants el deure d’escoltar i el formar-se per tenir un coneixement fonamentat sobre allò que es discuteix). En definitiva, democràcia no pot ser fer recomptes de prejudicis individuals i preferències personals expressats en forma de sufragi. Si la democràcia es limités a ser això valdria ben poca cosa.
No hi ha democràcia sense informació, ni opinió que no sigui mer prejudici sense un esforç previ de formació i reflexió. Partim de la consideració que quan la presa decisions polítiques recau, en exclusiva, en un grup reduït i tancat, no hi ha cap garantia que aquest grup no es limiti, en les seues decisions, a cercar, egoistament, l’interès propi, i pensem que, per contra, quan tothom està cridat a participar de la presa de decisions, i a fer-ho en igualtat de condicions, es dispersa de tal manera la capacitat decisòria que només podran prevaldre les conclusions amb més capacitat de convicció, és a dir, les més racionals (raonables) i, per això, les més justes. Potser en aquest plantejament hi ha pressupòsits que grinyolen i tot plegat no és res més que un malentès, en tot cas, però, si no és aquest el plantejament, la democràcia no és un sistema de govern valuós, sinó una altra mena de tirania: la tirania del nombre, de la majoria.
La iniciativa de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tortosa de dur a terme una consulta per veure si es retirava o no (i llavors es reinterpretava, cosa que ningú no va explicar què comportava) l’anomenat “monument a la batalla de l’Ebre” que hi ha enmig del riu, al seu pas de Tortosa, sobre el pilar de l’antic Pont de l’Estat (i que, de fet, és un monument a la victòria franquista a la batalla de l’Ebre) va ser un acte de democràcia formal que en realitat entrava en contradicció amb els valors fonamentals que donen sentit a la democràcia, i és que a Tortosa es van posar aquests valors (respecte, renúncia a la força, diàleg racional) al mateix nivell que els seus contraris (negació de l’adversari, coacció i violència com a instruments al servei de la política, “jefatura” i autoritarisme vertical com a principi de la presa de decisions), perquè la victòria d’aquests darrers és justament allò que, en darrer terme, enalteix el monument en qüestió. Però és que, a més, una consulta com aquesta, a casa nostra, se li formula sempre a una població educada en el silenci i l’ocultació de la pròpia història, una població que va ser socialitzada en el franquisme triomfant o que és filla de la generació que va pujar en aquestes condicions de socialització.
Quants tortosins saben que l’alcalde de Tortosa va ser afusellat per les tropes franquistes?, quants saben que se’l va matar emmanillat al doctor Primitivo Sabaté, regidor del PSUC?, i quants coneixen quin va ser el comportament d’aquest consistori represaliat durant els anys que va durar la guerra? Quants tortosins hi ha que desconeixen la destrucció del barri de Sant Pere o l’assassinat a Mathausen d’una altre regidor tortosí, el Sr. Brull, d’Acció Catalana? De tortosins que saben aquestes coses n’hi ha, però n’hi ha molts més que les desconeixen i als quals l’únic que se’ls ha dit i repetit són els tòpics de la Transició, pensats per exonerar de culpa els agressors franquistes (que a Catalunya no es van limitar a la liquidació dels les llibertats democràtiques i dels drets fonamentals, sinó que també van perpetrar un intent —força reeeixit— d’etnocidi): “tots van fer coses dolentes”, “cal oblidar”, “no remenem el passat”, “deixem els morts descansar en pau”… I així qui resta en pau —i encara legitimat— és qui ens va fer tant de mal que encara potser d’aquest mal serà del que morirem. I així, amb silencis, desinformació i mentides no hi ha opinió formada, ni consens racional, ni decisions raonables. No hi ha, en definitiva, democràcia.
51772369_28074253
L’equip de govern de l’Ajuntament de Tortosa (i no sols ells) no ho va tenir en compte, no hi va pensar. Va intentar treure’s de sobre, irresponsablement, una decisió incòmoda (incòmoda justament perquè a la gent tortosina se li havia robat la memòria). Va fer malament, i va fer mal. Molt de mal. També se’l va fer l’alcalde Bel a ell mateix, i l’hi va fer al seu partit (que en les darreres eleccions va perdre, a la circumscripció de Tarragona, més de deu mil vots respecte a les anteriors, celebrades només 3 mesos abans), cosa que lamento profundament (un altre error, i en van…) Ara tot és encara pitjor, i qualsevol que vulguis mirar-s’ho fredament se’n pot adonar. Seria millor no ocultar un acte d’injustícia sota frases grandiloqüents com ara “donar la veu al poble”, de manera anàloga a com els criminals s’amaguen darrere de les seus víctimes amb frases grandiloqüents com ara “tots van fer igual”. Les víctimes mai no van poder explicar què havia passat, els seus botxins les van difamar durant dècades, i ara, sobre aquesta base, se’ns crida a votar.
Dictadura-disfrazada-de-democracia

ACABO AMB UNA DATA A RECORDAR

 Dilluns, dia 8 d’agost de 1939, va ser afusellat, a Tarragona, de Josep Rodríguez, alcalde de Tortosa, posat davant de l’escamot d’execució al costat del doctor Primitivo Sabaté, regidor. Estic segur que, a Tortosa, pocs se’n recorden (perquè si no, no m’ho explico…)
descarrega (2)