Aureli Agustí naixerà a Tagast, al nord d’Àfrica, l’any 354, fill de pare pagà (que es convertiria poc abans de la seua mort) i de mare cristiana (santa Mònica).
Agustí duria de jove una vida desenfrenada (de la qual se’n penedeix amargament en les seues Confessions). Tindria una amant, amb qui tindria un fill.
Ara bé, ja de jove Aureli Agustí sent un viu desig per trobar un sentit a l’existència i que el duu a cercar apassionadament la veritat. Amb aquesta finalitat s’aproximà a diverses doctrines filosòfico-religioses (entre els quals, aquella que va deixar-li més profunda petjada va ser el maniqueisme)[1] fins que, havent-se traslladat a Milà, la coneixença que fa del bisbe d’aquesta ciutat, sant Ambròs, juntament amb la lectura de els Enèeades de Plotí[2] i la relectura del Nou Testament l’apropen definitivament al cristianisme. Es batejarà, juntament amb son fill, l’any 387. Tot seguit retorna a l’Àfrica i funda en la seua ciutat natal de Tagast una comunitat monàstica. Més endavant, és ordenat sacerdot (391) i el 395 és consagrat bisbe auxiliar d’Hipona.
L’any 430, els vàndals assetgen Hipona. En el transcurs d’aquest setge morirà Aureli Agustí.
Les seues obres són molt nombroses i en totes elles destaca una radical sinceritat i uns plantejaments que parteixen sempre de la pròpia experiència vital. Entre els títols més importants podem destacar: les Confessions, la Ciutat de Déu, Contra els acadèmics i Sobre la Trinitat. D’altra banda, sant Agustí va escriure un gran nombre d’obres polèmiques en els quals refutava les principals tendències herètiques del seu temps, amb la qual cosa va contribuir enormement a la fixació de al doctrina ortodoxa de l’Església.